Tenk litt før du handler bil

Square

Vi kjører rundt i stadig finere biler og bruker mer penger på dette fremkomstmiddelet enn vi gjorde for bare noen få år siden. Avgiftssystemet som vi har på import av bil til Norge gjør at våre bilpriser er blant verdens høyeste.

Vi har også høye bensinpriser, betaler en masse avgifter til Staten og har i tillegg ganske dyre offentlig kommunikasjon som buss, tog , taxi, ferger , fly og båt. Vel, dette er vi vel klar over alle sammen. Bil og bilhold er dyrt, men vi klarer oss nesten ikke uten, og vi vil ha fine og sikre biler. Kjøp av ny bil eller bruktbil er ofte en investering som gjør stort innhogg i privatøkonomien.

Viktig ved kjøp
Når man skal kjøpe bil, brukt eller ny bil, er det først og fremst viktig at man finner en bil som man selv liker og som dekker transportbehovet. Sitter man godt, ser man det man skal, er det plass til feriebagasjen, tar bilen seg frem til hytta, sitter svigermor godt i baksete og kan man regulere temperaturen i kupèen slik at vi ikke svetter mer enn nødvendig eller fryser så konsentrasjonen blir borte? Slike ting, og mange andre forhold er greitt å ta hensyn til først som sist. Det er vel ikke å stikke under en stol at det for mange også er viktig at naboen, arbeidskollegaer, familie og venner skal synes at bilen din er fin. Da må man vite litt om hva andre mener om bil, så les litt om bilene før du handler.

Bilmerke, modell, utstyr og pris er variabler som skal settes sammen til akkurat din bil. At forhandleren er solid og kjent for god service er et godt poeng. Selv om du kjøper brukt bil hos en ” ikke merkeforhandler ” eller kjøper bilen privat er det greitt å vurdere den lokale forhandler av akkurat det bil merke du skal kjøpe. Du kommer nemlig ikke utenom service, deler og reparasjoner. At merkeforhandleren er serviceminded og solid er da et pluss, og også å regne som en fordel neste gang du skal bytte bil. Sjekk gjerne priser på tilsvarende biler ved å lese i avisene eller ta en titt på Internett.

Husk å prøvekjøre bilen litt mer enn bare rundt hjørnet. Gjerne med passasjerer så du får testet plass og komfort. De fleste seriøse bilforhandlere har en tilstandsrapport som følger den brukte bilen. Men det kan nok være lurt å bruke NAF for å ta en nøytral test. Slik kan for øvrig en tilstandsrapport se ut. Sjekk alltid at det ikke er heftelser ved bilen og sjekk gjerne at registreringsnummeret virkelig tilhører den aktuelle bilen. Pass alltid på å få garanti for at oppgitt km stand er korrekt, sjekk gjerne servicebok.

Tips ved salg.
Når du skal selge bilen din er det først og fremst lurt å la bilen se ryddig og ren ut. Presenterer du en rotete og møkkete bil så vil alle tro at det tekniske også er i dårlig forfatning. Men ikke prøv å skjule feil eller mangler. Vis det som du vet er feil, eller fiks det før du viser bilen.

Et par greie detaljer er å ha salgsmelding og kjøpekontrakt klar når en potensiell kjøper kommer. Annonsering av bilen kan gjøres i lokalavisen eller på de forskjellige gratistjenestene på Internett som f.eks. GratisAnnonser.no og Finn.no.  Sjekk også at du setter en grei pris på bilen slik at du ikke priser feil og dermed ekskluderer potensielle kjøpere før de har sett bilen.

NOEforDEG.no har også innimellom gode råd og tips for kommende og eksisterende bileiere. Klikk for å komme til NOEforDEG